Architecture

From the renovation of a house to the urban revitalization of the historic center of Castelo Branco | PAULO MARTINS ARQ & DESIGN

Casa dos Oleiros Castelo Branco PAULO MARTINS ARQ & DESIGN
From the renovation of a house to the urban revitalization of the historic center of Castelo Branco | PAULO MARTINS ARQ & DESIGN it has been modified: 2021-07-17 di Benedict Flowers

This house is located in Castelo Branco, in the old part of the city, which in recent years has undergone an increasing state of decay. In response to this, the project wanted to take on the contours of an archetype, in an attempt to establish a trend in the urban occupation of the city: the urban revitalization of the historic center and its employment by younger age groups, making this part of the city once again more dynamic.

In line with this intent, the project consisted of the maintain the original appearance of the house on the outside, while inside the spaces have been adapted to the current standards of comfort and habitability, marked by contemporary minimalism. In terms of the project, the house has 2 floors and a mezzanine. The ground floor is reserved for parking areas, for lighting reasons, while the upper floors are reserved for social areas.

In these upper floors, accessed via the building's original staircase, we have restored the spatial width of the roof, giving it a fairly generous floor-to-ceiling height and letting the light reflect off the white ceilings and walls, flooding the entire space that had once been enclosed. A skylight has been added to the mezzanine level, offering a view of the castle from the work station and a reminder that this contemporary space is full of history.

In terms of materials, we wanted the project to be light, informal and welcoming, using simple but high quality materials, painting walls and ceilings in light tones and finishing floors and furniture in Scots pine.

Project info

Project name: Casa dos Oleiros
Architecture Office: PAULO MARTINS ARQ & DESIGN
Website: https://www.paulomartins.com.pt
E-mail: geral@paulomartins.com.pt
Facebook: https://www.facebook.com/PAULOMARTINSARQDESIGN/
Instagram: https://www.instagram.com/paulomartinsarqdesign/
Location: Castelo Branco
Year of conclusion: 2020
Total area: 110m2
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio
Website: www.ivotavares.net
Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio
Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio

MATERIALS

Walls: Plasterboard
Flooring: Floating floor row
Furniture: MDF

You Might Also Like

Reply