Architecture

A penthouse Roman open to the sky, designed by architects Westway

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects
Redevelopment of an attic Roman Westway Architects
A penthouse Roman open to the sky, designed by architects Westway it has been modified: 2016-02-20 di Benedict Flowers

This draft Westway architects deals with the internal redevelopment of a large Roman attic located in one of the most beautiful residential areas of Rome. It is characterized by the study and attention to detail, which have created a bright, usable and open environment.

The intervention has created a housing complex microcosm conceptually and construction, whose geometric design gives the whole an almost sculptural quality.

Westway Architects has transformed the 180 square meter apartment in a dynamic space that gives rich and stimulating visuals thanks to the expanded dimensions and rarefied and development vertically, towards the private terrace, which is the true protagonist of the intervention.

The objective of the client was to create a double bedroom, a single room and one for the guests on the upper floor and around this fulcrum think about the day, without constraints. The clear architectural language pursued by Westway Architects has generated luminous, candid and geometric interiors made dynamic by openings and changing perspectives.

The compositional logic of the project is based on simplification of spaces and geometries triggers, in fact, reciprocity between the environments creating views and visual pathways, in a close dialogue between interior and exterior.

Recomposition of living levels

The project was generated starting from the reconfiguration of the two connections with the floor above. The intervention was twofold: a spiral staircase was removed that entered the apartment from the upper terrace and was replaced by an external staircase that directly connects the two terraces, taking part in the outdoor space; a very compact staircase has been placed that filters the kitchen from the living room near the entrance and leads upstairs.

Like every project by Westway Architects, the staircase represents, in the words of architect Maurizio Condoluci, "a design object, fascinating, sculptural, not merely functional". His role, in the interiors signed by the Roman studio, is to "change perspective". Once the two connecting elements have been fixed, the distribution of the spaces has been easily defined by making all the connections gravitate on the living room. The kitchen is filtered by the internal staircase and separated by a frosted glass wall, with a fixed glass that acts as a parapet for the staircase and two doors that allow free circulation of private and public flows between the living room and the kitchen itself.

Opening of the space, in dialogue between interior and exterior

The expansion of spaces through the glass partitions filtered with tents is also carried out between the master bedroom and the living room visually connected by a transparent glass ceiling, shielded when used as curtains, ensuring cross-views that make the home almost completely permeable and usable both inside and outside.

To accentuate this perception has been realized in a living room of about 6,5 meters "L glass wall" that gravitates on the chimney with double sided opening which, with its barycentric function, opens the outside and visually expands the space.

La Terrazza

The external staircase, painted steel and wooden steps from outdoor, it leads to the upper terrace that overlooks a landing cantilever that does not interfere with the design of the steps that connect two parts of the terrace. The scale is held within a square hole which visually connects the two levels, marked on the perimeter of a series of laminated glass sheets.

In the upper part of the terrace there is a mini pool recessed, a shower with the dish posed concealed under the decking and a solarium. In the lower part of the terrace, plus a large kitchen counter with barbecue and sink, there is the living room with sofas and umbrella. All this is complemented by a covered shelter with glass plates, supported by stainless steel spiders and fastened to a painted steel frame system.

The entire terrace is bordered by a set of pots, planters and parapets hidden by a continuous coating with the same wood decking floor. The perimeter of the house structure, according to Maurizio Condoluci "architect represents the culmination of the building, the new green front that clears the surrounding town".

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, living

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, living

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, living

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, living

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, reading area

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, reading area

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, interior staircase

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, interior staircase

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, interior staircase

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, interior staircase

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, Double room

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, Double room

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, external staircase in painted steel

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, external staircase in painted steel

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, view of the outside staircase from the upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, view of the outside staircase from the upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, view from the upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, view from the upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace, swimming pool

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace, swimming pool

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace, detail

Redevelopment of an attic Roman Westway Architects, upper terrace, detail

Project tab

architectural and artistic direction of the project: Westway Architects, Rome-Milan arch. Luca Aureggi, arch. Maurizio Condoluci
location: Rome
occupied area: 180 sq.m.
year: 2010
photos: Alberto Ferrero

You Might Also Like

Reply