Architecture

Fabio sheds / Gym La Fonte

The source gymnasium
Fabio sheds / Gym La Fonte it has been modified: 2012-08-11 di Maria Chiara Paccara

On the outskirts of Sesto Fiorentino, near Florence, Italian architect Fabio sheds designed la gym "La Fonte", gym geometry simple and coated with a second skin copper thin.

The project is a tribute to the work of Leonardo da Vinci inspired by the human body. The copper plates that cover the outside of the gym make the building appear as muscle fiber. Thanks to the fitting nail-less, the plates are free to move and expand according to the characteristics of the copper.

the source gymnasium1

the source gymnasium9

The plates are mounted on a reticular structure of galvanized iron coated with strips of wood, the shape of which determines the ripple of the copper strips, which are mounted with single joints, avoiding the use of nails or other fasteners and allowing them to move according to the thermal expansion. In this way, the building is a kind of organic fragment that lives with the seasons almost as if it were a natural element.

Built to serve as a training ground for the pre-existing town school, The Source is an independent building which can also be accessed by users. The space is organized in two volumes simple orthogonal, designed with prefabricated elements. The structure is made of prestressed concrete, and is similar to the industrial warehouses that are in the area of ​​Sesto Fiorentino. In smaller volume, clad in travertine are the changing rooms and utility rooms, while the larger volume is used for sports.

the source gymnasium8

the source gymnasium10

The geometry is again quite simple: both sections are rectangular in plan, with a corridor that unites and gives access to the various rooms. The simple geometry of the interior contrasts with the variety and complexity of the materials used for the exterior, which determines the importance and the value of the project, even if it is small.

the source gymnasium11

the source gymnasium5the source gymnasium12

the source gymnasium3

the source gymnasium13

the source gymnasium4

the source gymnasium15

the source gymnasium16

The choice of copper to the outside is impressive, the flexibility of the metal makes the building like a lung giant, able to breathe and to breathe the surrounding area. The concept of breathing thus draws the parallel with the very purpose of the building: The practice of sport.

Street

You Might Also Like

Reply