Architecture

Renovated apartment during the pandemic | Paulo Moreira architectures

Renovated apartment during the pandemic, Paulo Moreira architectures
Renovated apartment during the pandemic | Paulo Moreira architectures it has been modified: 2021-06-29 di Benedict Flowers

The apartment has been refurbished during the pandemic of COVID-19. This meant that the construction process had to be adapted for safety reasons, especially since the site did not have an outdoor space. In the hall, an area of ​​passage from the outside to the inside, a small sink and a shoe cabinet have been installed to encourage new domestic habits.

La spatial arrangement original was "back to front", with the bedrooms facing the street to the south and the living room and kitchen at the rear of the building facing north. The layout has been reversed to make it more functional: the living room and kitchen have been moved to the front of the building and the bedrooms to the rear. The common spaces are open and fluid, with furnishings that help define their function. The pillars and concrete beams have been left exposed and have become part of the spatiality of the apartment.

A half-open hybrid room can be used as a studio. Next to it, there is a bathroom and laundry. Was created a new hierarchy in the sleeping area, with a small bedroom (with a disproportionate pillar), a medium-sized room (which could be en-suite, as the bathroom has two doors), and a master suite. The suite, which occupies the area where the living room was previously, is divided into three areas: bed, closet and bathroom. A concrete beam runs the entire length of the room, bringing natural light to the suite.

The materials used in the apartment are simple and clearly defined: expressive ceramic floor, radiant heating conductor; white and textured walls; a structure made visible by the use of cement mortars; and light wood blocks at sporadic intervals that provide a warm and welcoming atmosphere.

Project info

Project name: Lar Familiar
Architecture Office: Paulo Moreira architectures
Main Architect: Paulo Moreira
Website: www.paulomoreira.net
E-mail: mail@paulomoreira.net
Facebook: paulomoreiranet
Instagram: @paulomoreiranet
Location: Porto, Portugal
Year of conclusion: 2020
Total area: 120mq
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio
Website: www.ivotavares.net
Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio
Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio

You Might Also Like

Reply