Architecture

Reconstruction and extension in Porto, in Rua Miguel Bombarda | Paula Santos Arquitectura

Reconstruction and extension in Porto, in Rua Miguel Bombarda | Paula Santos Arquitectura
Reconstruction and extension in Porto, in Rua Miguel Bombarda | Paula Santos Arquitectura it has been modified: 2022-05-09 di Benedetto Fiori

The aim of the project was the reconstruction andextension of a residential building in one of the most emblematic streets of Porto, Miguel Bombarda Street, where there are several art galleries. The existing building, which already showed some signs of decay, was of little relevance. The depth of the lot allowed the design of a garden and also of another autonomous building.

The project made very little use of the existing structure, with the exception of the main façade wall and the respective spans, the metrics of which have been preserved. The beautiful granite balcony has also been kept and, together with the solid brick that has been placed on the ground floor, they represent the main features of the facade.

A large side corridor gives access to the entrance to the building, to the staircase and to the elevator and still allows for the passage to the garden inside the block, uneven with respect to the road. The vertical entrances are illuminated by a skylight. Inside the lot, overlooking the neighbors' gardens, the rear facade was designed with a solid brick cladding to the base. The other self-contained construction was also designed with solid brick cladding arranged horizontally and vertically.

Eight of the ten houses in the building are of the one-bedroom type. On the first and top floors, semi-detached houses of the two-bedroom type were designed to solve the base and the top of the building. Inside each house, concrete is the predominant material as well as in all common areas.

Project info

Project name: Miguel Bombarda Residential Building
Architecture Office: Paula Santos Arquitectura
Main Architect: Paula santos
Team: Rúben Domingues, José Bartolo and Carmen Estima
Website: www.paulasantosarq.com
Email: mail@paulasantosarq.com
Facebook: www.facebook.com/paulasantosarquitectura
Instagram: www.instagram.com/paulasantos_arquitectura
Location: Porto
Year of conclusion: 2019
Total area: 1180 m2
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio
Website: www.ivotavares.net
Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio
Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio

You Might Also Like

Reply