Architecture

At the Village Pavilion, the ripple effect meets digital origami

At the Village Pavilion, the ripple effect meets digital origami it has been modified: 2022-11-12 di woodskin

For the new MIND district in Milan, the Lombardini22 and WOOD-SKIN architecture and design studio created an 'impossible' architectural surface for the Village Pavillion designed by Michele De Lucchi.

Born from a Lombardini22 concept, WOOD-SKIN accepted the challenge of creating a design hitherto implausible with traditional techniques and materials. WOOD-SKIN is here both a system and a tool in the complex transformation from a digital file to a finished product of the concept of 'wavy effect', as in a drop of water whose point of impact generates energy, dynamism and a multitude of concentric waves that they propagate well beyond the size of the drop itself.

A set of unique skills, today more essential than ever in a world of design that increasingly intersects with robotic manufacturing, has made it possible to pass in a very short time from the study of the forms of DDlab (Lombardini22 Digital Design Lab specialized in computational design) to their production using the WOOD-SKIN® digital manufacturing process. The complexity of the surface does not, however, imply a heavy and intricate structure; it is instead light and accessible from both the front and the back, leaving the technical and engineering details clearly visible to underline the vocation of MIND as a technological and research center, where form and function join forces to shape the future of Made in innovation. Italy.

The surface of 40 square meters of this unique wall is divided into segments, one different from the other, which form a large digital origami made of wood and then painted, essentially a multitude of elements that detach from the top to become three-dimensional. Thanks to the dry mounting method, the wall can be completely disassembled and brought back to the flat state to be reused in different contexts. The ceiling element at the entrance to the pavilion was also created with the same characteristics and intentions, a soft and malleable shape to remind us that innovation = elasticity + perspective.

You Might Also Like

Reply