Architecture

of a country house transformation into a sustainable home in Puglia at the foot of Castel del Monte

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD 01
Villa PNK, Studio m12 AD
of a country house transformation into a sustainable home in Puglia at the foot of Castel del Monte it has been modified: +81 3-6803-2628 di Benedict Flowers

In Puglia, at the foot of Frederick's manor, a UNESCO heritage site, it is an innovative private residence, recently renovated to be in perfect balance with the environment and the surrounding society.

The project of PNK villa, has been entrusted to the study m12 AD, led by the architect Michelangelo Olivieri, who has accepted the challenge of transforming a country house in a sophisticated house, giving it a new appearance, but above all, making it a true and their example of sustainable and efficient home energetically.

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Outside of Villa PNK, designed by Michelangelo for Olivieri m12AD. The ventilated facade, covered in Parklex®, plywood boards Natural Wood, best fits the villa to the environment and gives the maximum permeability of the walls, avoiding condensation, weather protection and thermal insulation.

The PNK villa has for years been the summer residence of a united family and convivial, that has always opened its doors to family and friends to enjoy a sunny day outdoors, but also for dinners, parties and happy occasions. Today the house is inhabited by the second son of the family, his wife and their two children. The study m12 AD has decided to develop a completely innovative project, rebuilding and redesigning all internal and external areas of the villa, but trying to preserve its convivial soul.

The large skylight is the heart of the house

"All the villa in fact, is designed as a large open space, a fluid space, almost liquid environments, resulting in a large central room, lit by a large skylight, the real heart of the house," Michelangelo says Olivieri. "All the rooms overlook a large living area.A continuous wall, which integrates fireplace and tv system, separates the living area from the night. We decided to thereby define the rooms of the villa PNK if to symbolize the various components of a family who find themselves living their daily lives in a common area, welcoming and full of reassuring light, warmed by the heat of a thermal chimney, symbol of the hearth. "

A sustainable and environmentally friendly home.

The PNK villa is an exercise in style and eco-sustainable and environmentally friendly home. Through methods of construction and modern materials, the study m12 AD has made a home with a refined and minimalist look, immersed in the Apulian countryside, low thermal mass, more prone to record annoying temperature peaks caused by the sun or other heat sources, as well as to control the degree of humidity, without the use of expensive temperature regulation systems and energetically wasteful.

The coating of PNK villa is designed as a ventilated façade, covered in Parklex®, plywood boards natural wood, fire resistant, high durability.

Michelangelo Olivieri has selected this material to better adapt the villa to the environment being in natural wood, and giving the maximum permeability of the walls, avoiding condensation, weather protection and thermal insulation.

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

The skin in Parklex® was applied on tuff insulated with EPS panels and against a perforated brick masonry, spaced by an air chamber. Such stratification has allowed the study of giving the walls a thickness such as to act as a perfect insulator. The aluminum frames are also equipped with an internal air chamber in which circulates argon, additional barrier to sunlight, weather and water. The foundations of the house were emptied and lowered by 60 cm, to be able to apply the igloo. This solution has allowed to have a housing of underground ventilation system, so as to ensure the absence of moisture from below.

PNK The villa also has a rainwater harvesting system, solar collectors for domestic hot water and photovoltaic panels. The underfloor heating runs only during the coldest months and thermo fireplace serves as a sustainable and low-cost alternative.

The lighting also is only the LED, with an innovative system that doubles as emergency lighting.

Perfect balance with nature

A perfect balance with the surrounding nature, without disturbing the harmony and making the most of the richness of the landscape. The north facade and south in fact, come with windows by slitting to enjoy the view of pine trees more than a decade.

Also the interior design has complied with the approach environmentally and socially sustainable rules: study m12 AD fact, he has realized the kitchen, wardrobes and bathroom furniture, with the help of wood covered with natural resin by local artisans.

"The PNK villa represents an important milestone for us, as regards environmental sustainability and for the architectural composition. We had as a base to renovate a rustic building, and the customer had the desire to turn it into a modern environment from all points of view, energy-efficient, functional and avant-garde style, without changing the existing load-bearing walls, the backbone primary residences. We then proceeded to the structural reinforcement with steel beams and opening holes became windows and skylights " Michelangelo says Olivieri.

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

The living room is divided from the sleeping area by a continuous wall that integrates "flush" fireplace and TV. Chaise longue, "Timo lounge" by m12 AD.

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

The whole villa is designed as a large open space, a fluid space, almost liquid environments, resulting in a large central room, lit by a large skylight, the real heart of the house.

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Sink in marine plywood with resin finish and fittings "CEA" for the master bathroom.

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Sink in marine plywood with resin finish and fittings "Treemme" bath designed for children.

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD

Villa PNK a sustainable house Studio m12 AD, floor plan

Villa PNK, floor plan

Images Peppe Volpe m12D

You Might Also Like

Reply