Architecture

Carlos Arroyo Architects / OostCampus

carlos arroyooost campus 002
Carlos Arroyo Architects / OostCampus it has been modified: 2012-07-27 di socialdesign magazine

the dell'OostCampus works have recently been completed in Carlos Arroyo Architects to Oostkamp, ​​Belgium. OostCampus is the seat of the civil, administrative and social structures of a territory in the heart of the countryside around Bruges, a beautiful landscape outlined by rows of trees and canals and dotted with residential castles built over the centuries by wealthy merchants from the neighboring Flemish cities , and enriched with discrete industrial parks with high-tech companies such as Siemens, Tyco, Entropia Digital or EADS.

carlos arroyooost campus 001

In four municipalities 1977 were grouped, Oostkamp, ​​Hertsberge, Ruddervoorde and Waardamme, as a result of a national law that eliminated most common 300 throughout Belgium. the facilities, but the facilities were scattered in various municipal buildings were grouped.

In 2006, the City has acquired 4 hectares of land with the Coca-Cola facilities built in 1992, which had become obsolete. Located 5-minute walk from the center of Oostkamp, ​​within 10 minutes by bike from the other nuclei, and close to the E-40, the terrain has made it possible to group the municipal services, optimizing synergies and construction of a common image.

In 2008 the Flemish Government Architecture Agency (Vlaams Bouwmeester) has launched an international competition for ideas to build OostCampus, with a slogan paraphrasing Magritte's "Ceci n'est pas ... een Administratief centrum".

carlos arroyooost campus 003

The winning project, the direct study by Carlos Arroyo, has opted for a radical re-use of existing large industrial building, including foundations, floors, support structures, the outer skin, insulation, waterproofing and all the services and recoverable equipment: Central electricity, heating system, water pipes, fire pipes, drains, and even parking, fencing and access.

The existing reuse is a fundamental criterion of sustainability. L ' "gray energy" (energy used for the production of something), is often discarded or simply ignored. If we demolish an existing structure and will build a new one, we will use more energy and resources much more efficient buildings can save his life.

carlos arroyooost campus 004

To transform the vast industrial hall - with minimal footprint but maximum spatial result - Arroyo designs a sheltered interior public space, wrapped in a "luminous landscape of white clouds". Thin shells of GRG (gypsum and fibers) span the large space like huge soap bubbles. They are only 7 mm thick.

Within this landscape, a set of modular clusters Provides the administrative services and spaces, designed to facilitate the relationship between citizens and administration. Citizen participation in the process is one of the key issues. Also transparency: the chamber hall is in full sight in the middle of public space, the information is accessible, you can even point you visualize the municipal website ... and physically enter it and talk to the person who is behind!

carlos arroyooost campus 005

The materials are simple and inexpensive, but are selected and used in such a way That we want to go and touch them. Some elements are finished with a felt made from recycled bottles (PET); simple boards are CNC carved to become sophisticated 3D damascene; the floor is the existing industrial warehouse poly-concrete, with its lines of storage, on Which the new signage is superimposed. The acoustics are carefully worked out, and so is the smell!

The materials are simple and inexpensive, but they are selected and used in such a way that we want to go and touch. Some elements are finished with a felt made from recycled bottles (PET), the floor is the existing one of the industrial building in poly-cement, with its storage lines, on which is superimposed the new signs, the carefully elaborated acoustics.

carlos arroyooost campus 006

The thermal comfort is achieved with minimum effort, thanks to the technique of "thermal onion" that optimizes climate areas according to access levels, and taking advantage of the thermal inertia of the slab.

The price per square meter of the building is a third of the average for comparable buildings.

carlos arroyooost campus 007

carlos arroyooost campus 008

carlos arroyooost campus 009

carlos arroyooost campus 010

carlos arroyooost campus 011

carlos arroyooost campus 012

carlos arroyooost campus 013

carlos arroyooost campus 014

carlos arroyooost campus 016

carlos arroyooost campus 017

carlos arroyooost campus 018

carlos arroyooost campus 019

carlos arroyooost campus 020

carlos arroyooost campus 021

carlos arroyooost campus 022

carlos arroyooost campus 023

carlos arroyooost campus 024

carlos arroyooost campus 025

carlos arroyooost campus 026

carlos arroyooost campus 027

carlos arroyooost campus 028

Project: Carlos Arroyo Architects
photography: Miguel de Guzmán

Street: Contemporist

You Might Also Like

Reply